Topsport bij Konings Maters

17-02-2017

Derde van Nederland op de marathon en een mooie vierde plek op de 1500 meter. Uiteraard hebben we het over niemand minder dan onze collega Wouter Jansen. Wouter levert naast topprestaties op de atletiekbaan ook topprestaties bij Konings Maters als assistent-accountant. En dat niet alleen, want hij is momenteel ook nog in opleiding tot Accountant AA. Daar willen we meer over weten.

Het lijkt een vrijwel onmogelijke combinatie: topsport, werken en een opleiding volgen

Het vergt veel discipline en doorzettingsvermogen, dat zijn volgens Wouter ook wel de eigenschappen die je van een topsporter mag verwachten. Deze eigenschappen neemt hij tevens mee in zijn werk. Het maximale uit jezelf halen op ieder vlak door doelen te stellen, plannen te maken en daar naartoe te werken: dat houdt Wouter 24/7 bezig. “Het is aanpoten, maar als na al dat harde werken de resultaten goed zijn dan geeft dat behoorlijk wat voldoening.“, aldus Wouter.

Naast sporten, vindt Wouter zijn maatschappelijke bijdrage, het ‘kunnen doppen van zijn eigen boontjes’ als het om inkomen gaat, maar ook carrièreontwikkeling, erg van belang. “Topsport kan je tot een bepaalde leeftijd. Tot je 40e kan je een goede marathon lopen, maar op 1500 meter zit ik wel richting mijn piek als ik kijk naar mijn leeftijd. Ik kan nog een aantal jaar doorgaan op dat niveau, maar als ik daarnaast niet aan mijn carrière zou werken, dan heb ik straks niets.” De doelen die Wouter voor zichzelf stelt vereisen een strikte planning.

Een kijkje in Wouter's week

“Per week probeer ik 7 tot 10 trainingen te doen, afhankelijk van de wedstrijden want daar omheen moet je rustmomenten inbouwen.”

“Als mijn lichaam het nodig heeft, dan neem ik een rustdag, maar in principe train ik alle dagen van de week.”
Aan het einde van zo’n drukke dag zijn er natuurlijk ook de huishoudelijke taken en zijn vriendin. “Ik heb privé een zeer strakke agenda. Gelukkig heeft mijn vriendin dat zelf ook, dus zij begrijpt en accepteert deze levenswijze goed. Zij stimuleert mij hierin ook.”

Maar Wouter heeft ook zijn studie nog. Eén dag per week heeft hij college, maar moet daarnaast vier tot acht uur per week studeren in zijn eigen tijd voor de theorieopleiding en ook de praktijkopleiding moet worden bijgehouden.

Accountant AA word je niet zomaar

“Het is een hele pittige opleiding, maar ik merk dat ik er veel aan heb.” Wouter’s opleiding bestaat uit twee delen: praktijk en theorie. Twee keer per jaar zijn er tentamens, hiervoor moet Wouter zijn stof goed bijhouden. ”In de maanden voorafgaand aan de tentamens moet ik ook serieus gas geven.” Voor de praktijk moet hij één keer per jaar een essay inleveren en twee keer per jaar een gespreksverslag. Daarnaast zijn er bijzondere opdrachten met veel documentatie. Hij probeert een praktijkjaar zo goed mogelijk te verspreiden, zodat de verslagen gedaan kunnen worden in de rustige periode van de theorie. “Ik heb er dus wel een goede planning voor, zodat ik alles op elkaar af kan stemmen.”

 

Alles valt of staat met balans

Ook rust is heel belangrijk in een schema zoals dat van Wouter. “Ik ben mezelf al eens goed tegengekomen. Ik nam te weinig rust en mijn niveau daalde ondanks al m’n trainingen. Je bent dan oververmoeid en overtraind, maar je blijft doorgaan in de hoop dat je er sterker uitgroeit. Dat gebeurd niet. Een training mag geen ballast worden. Zeker als je zoveel dingen naast het sporten doet, dan moet je daar goed voor waken.”

Waarom bij Konings Maters?

Een aantal keer per jaar traint Wouter met zijn hardloopteam mee met de businessclub ‘Seven Hills runners club’. Toen hij bij de voorzitter daarvan aangaf dat hij op zoek was naar een nieuwe uitdaging, werd hij verwezen naar Harm Kersten: directeur van Konings Maters en lid van deze businessclub. Na mailcontact met Harm is Wouter het gesprek aangegaan. “De klik was er meteen, het eerste gesprek ging vooral over atletiek en voetbal. Daarin was het me goed duidelijk dat ze bij Konings Maters wel sportminded en flexibel zijn en ook mee willen denken om privé en werk af te kunnen stemmen. Het tweede gesprek was wel echt over de inhoud.”

De bijdrage van Konings Maters

De praktijk volgt Wouter tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden bij Konings Maters, daarover maakt hij verslagen voor zijn opleiding: “Het is natuurlijk ook in het belang van het bedrijf dat dit goed gaat en tijdig wordt afgerond. We kijken samen hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Konings Maters geeft mij die ruimte ook. Bovendien heb ik voor mijn opleiding een studieregeling bij Konings Maters. Ze stimuleren die ontwikkeling wel echt, maar als jouw doel is om op hetzelfde niveau te blijven dan is dat ook goed.”

Uit ervaring geeft Wouter aan dat als je welwillend bent en je beste beentje voor zet, Konings Maters ook altijd goed zal meewerken om de combinatie tussen werk en privé in balans te krijgen, zodat iedereen zijn persoonlijke en zakelijke doelen kan behalen. Het is een wisselwerking. “Het is wel zo dat Konings Maters van je verlangt dat je op kantoor bent en leert van andere collega’s. Zo kun je als team opereren.”

Snel tevreden?

Of Wouter na een wedstrijd tevreden is hangt natuurlijk af van de tijd die hij uiteindelijk neerzet. Maar is dat bij examens ook zo?
“Leuke vergelijking, want voor een tentamen heb ik spanning en voor een wedstrijd ook. Het is geen fijn gevoel, maar het geeft voor mij aan dat het ertoe doet voor me. Na het startsein valt die spanning van je af en ben je gefocussed.”

“Bij het hardlopen wil ik een maximale tijd halen, maar bij een tentamen ligt dat iets anders. Ik heb liever een acht, maar een zes is ook gehaald. Bij hardlopen geldt een andere instelling, want de eindstreep haal ik wel. Het moet alleen wel in de snelst mogelijke tijd of op de beste positie.”

Een maximale 1500 meter: wat gaat er in je om?

Drie rondjes en nog driekwart van de atletiekbaan: 1500 meter. Een combinatie van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Zo lang mogelijk, zo hard mogelijk tegen de verzuring inlopen. Wouter’s persoonlijk record ligt rond 3 minuut en 47 seconden, ieder rondje van 400 meter doe je dus bijna 1 minuut over, want als je je energie goed verdeelt en je constant loopt, is je tijd het best.

“De eerste ronde moet je zoiets hebben van ‘Zo, gaat hard’. Na twee ronden moet je al het gevoel hebben: ‘Ik ga kapot’. Na 1000 meter moet alles pijn doen in heel je lichaam. Als je vervolgens bij de bel komt en je dus je laatste ronde moet lopen, dan moet alles wat je in je hebt loskomen. Ik tel de meters in mijn hoofd af en focus op het ritme en de lopers om mij heen. Het is die laatste ronde zo verleidelijk en makkelijk om aan de pijn toe te geven en langzamer te gaan lopen. Ik scheld mezelf dan altijd uit in gedachten, daarmee geef ik net dat stukje meer. De woorden zal ik iedereen besparen… Vanaf 200 meter voor het einde is de verzuring in je benen maximaal, het is onbeschrijfelijk wat je dan voelt. Een recreatief loper kent dat gevoel zelfs niet, die komt niet in dat stadium terecht. Die komt heel misschien in het stadium tot 1000 meter. Het is ook heel lastig om na te bootsen, zelfs in een training.” Wouter vervolgt: “Die laatste 100 meter is zo heftig: heel je lichaam verkrampt, waardoor het lopen er vaak niet echt mooi meer uitziet. Je wilt enkel naar die eindstreep toe. Na de finish stort je in op de atletiekbaan. Alles valt of staat dan met de tijd die op de klok staat. Het is secondenwerk.”

Energie bij Konings Maters

Om terug te komen op de klik die Wouter voelde bij Konings Maters, waren we ook benieuwd waar Wouter energie van krijgt bij Konings Maters.

“Ik word gelukkig van gedreven enthousiaste mensen, dus mensen die ergens voor willen gaan. Dat ze echt ambities hebben voelde ik ook direct aan tijdens mijn eerste gesprek met Harm Kersten en Twan Konings. Ze denken niet alleen in het hokje van een jaarrekening samenstellen, maar er worden veel bredere omzetgebieden afgegraven. Ze zetten zich in om werknemers te enthousiasmeren. Ik word er enthousiast van als ik gedreven mensen aan de slag zie, dat geeft mij energie.”

Bij een kantoorbarbecue van Konings Maters ontstond het idee om een hardloopgroep te starten met Wouter aan het roer. “We werken samen, zodat iedereen zijn eigen doel kan behalen tijdens een wedstrijd. De collega’s die hieraan mee wilden doen hebben daar ook uren voor gekregen van Konings Maters.” Volgens Wouter is activiteit een mooie afwisseling naast werken. “Ook de sfeer en onderlinge omgang verbetert hierdoor. Als iemand zich het er met de training te makkelijk vanaf maakte dan werd daar zeker iets van gezegd, ongeacht op welk niveau deze persoon in de organisatie zit.”

Nieuwe doelen?

Wouter verwacht eind 2018 klaar te zijn met zijn opleiding. “Dan valt er ook wel een last van m’n schouders.” Daarmee maakt hij ook een stap in zijn carrière. Ook op hardloopgebied heeft hij voor de komende periode een mooi doel gesteld: “Ik wil nog een keer 10 km onder de 30 minuten lopen, daar zit ik nu 20 seconden vanaf.”

Zie jij jezelf al werken bij Konings Maters? Wouter heeft je een goede indruk weten te geven van onze organisatie en de bijdrage die Konings Maters biedt zodat hij zijn persoonlijke en zakelijke doelen kan behalen. Waarin wil jij excelleren? Of ben jij juist degene die vooral energie krijgt van het feit dat anderen zich ontwikkelen onder jouw begeleiding? Iedereen heeft zo zijn doelen. Wat zijn die van jou?